2017 mötte KFC Gais i Svenska Cupen. Foto: Bildbyrån

Konkurshotet mot KFC avvärjt – pengarna i hamn

Publicerad

Skatteverket har begärt att försätta fotbollsklubben Kristianstad FC i konkurs. Nu ser föreningen ut att bli räddad med hjälp av en insamling och lån från styrelsen.

På torsdagen blir det konkursförhandling mellan Skatteverket och fotbollsklubben KFC. Pengarna till skatteskulden har enligt klubben säkrats, men ännu inte betalts in. Det handlar om minst 971 505 kronor som föreningen är skyldig staten genom Skatteverket.

– Vi har pengarna på ett konto och de är på väg, men eftersom att de inte har betalats in tidigare så kommer jag att vara på plats under förhandlingen i morgon, säger Andreas Andersson, ordförande för KFC.

Den 9 april gick klubben ut med ett upprop för att samla in pengar till skatteskulden och tiotusentals kronor har kommit in den vägen. Det handlar dels om en sponsrad kväll med underhållning, dels om att de som skänker får sitt namn på en minnestavla.

– Den kommer att hänga i klubbstugan och visa att 2019 var året då vi fick klubben att stanna kvar och överleva, säger Andreas Andersson.

Lägre löner till spelare

Resterande del av skulden blir löst genom sponsorbidrag från företag och genom lån från styrelsen.

För att få rätsida på ekonomin har föreningen sedan tidigare fått skära ner på sina kostnader.

– Vi och har gått från två till en klubbstuga och har lägre lönekostnader. De som spelar i A-laget i år har accepterat det. Jag tror att de trivs bra med att vara här och då är inte pengarna det viktigaste, säger Andreas Andersson.

Hur kan de effektiviseringarna påverka klubben?

– Jag ser ljust på framtiden, men vi får acceptera om vi faller ner i en svacka. Ifall vi går ner en division så får vi ladda om och lyfta oss igen, säger Andreas Andersson.

Under årets första tre månader har KFC gått med cirka 790 000 kronor plus. Ordföranden räknar med att det tar två till tre år innan de helt har ekonomin i balans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristianstad

Mer i ämnet