Konstgjord lunga sjösatt

Uppdaterad
Publicerad

Idag sjösattes en unik farkost i Simrishamn. Den drivs av vågorna och ska öka syrehalten i Östersjön.

– Det tar för lång tid att minska utsläppen runt Östersjön, därför måste vi skapa tekniska lösningar, säger Lars-Göran Bergsquist, styrelseordförande för IVL, Svenska Miljöinstitutetet.

Den flytande syrepumpen fungerar som en konstgjord lunga genom att syresätta vattnet.

Vågornas rörelser trycker in mängder av vatten in i pumpens bassäng.

När nivån där stiger över havsnivån börjar vattnet sen pressas ner genom bassängens stora bottenventil.

Den leder vidare genom ett 75 meter långt rör riktat ner mot botten där det syrerika ytvattnet sen strömmar ut och syresätter det syrefattiga bottenvattnet.

En rätt enkel konstruktion, på pappret. Men ingen vet ännu hur effektiv den blir till havs. Denna första pilotpump är full av teknisk utrustning som ska mäta allt från våghöjd till hur mycket vatten som syresätts under ett dygn.

En kamera fäst i tornet på farkosten visar också bilder dygnet runt.

-Tanken är ju att fler pumpar ska byggas och då behöver vi veta exakt hur väl den fungerar, säger Christian Baresel, som är projektledare.

Han visar pumpens vattentäta datarum där allt kommer att registreras när farkosten väl dragits ut till havs och förankrats i botten med ett jättelikt ankare.

Bakom projektet står IVL. Svenska Miljöinstitutet, KTH och Simrishamns kommun. IVL arbetar sen länge för att utstäppen ska minska runt Östersjön, men det arbetet går långsamt, konsterar Lars-Göran Bergsqvist.

-Därför räknar jag med att bygga många och större syrepumpar med tiden. Kanske konstruktioner i betong som är 50 meter långa.

Christer Akej (M), avgående kommunalråd i Simrishamn, hoppas för sin del att syrepumpen och det nya Marina Centret ska alstra jobb till regionen.

-Vi har en lång kust i den här kommunen och är beroende av ett välmående hav.

Den första pilotpumpen som sjösattes idag har också till stor del byggts av lokala hantverkare.

Svetsarna har gjort ett stort arbete med den tunga stålkonstruktionen. Men om den kan kallas båt är tveksamt, tycker svetsaren Jörgen Persson.

– Nja, flytetyg snarare.

Och inte kan den kallas för en ”hon” heller som fartyg brukar, anser han.

-Nä, den är för ful.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.