Arken-chefen Christian Gether har inga planer på att stoppa installationen. Foto: TV2 Lorry

”Utdöda” fågelljud väcker ilska hos danskar

Publicerad

Många Ishøjsbor har lagt märke till udda ljud när de promenerat längs stranden i Ishøj under sommaren. Ljuden är en del av ett konstverk vid konstmuseet Arken utanför Köpenhamn och har skapat stor irritation bland invånarna, rapporterar TV2 Lorry.

Ljuden är fågelljud från olika utdöda fågelarter och har funnits på platsen sedan maj. Konstverket har skapats av Ann Lislegaard, som skickar ljuden från högtalare gömda i området. Men konstverket verkar inte ha imponerat på invånarna i kommunen.

I en lokal facebookgrupp i Ishøj har flera invånare uttryckt sitt missnöje över konstverket och beskriver ljuden som buller. En av dem är kyrkoherden Christine Beck som inte tycker att ljuden passar in i naturen.

– Jag tycker att det är en skam att man måste göra något konstgjort i ett vackert område som detta. Där det redan finns en del ljud från havsvågorna och fågelsången, berättar hon för TV2 Lorry.

Museichefen håller inte med

Arken-chefen Christian Gether håller däremot inte med om att fågelljudet kan liknas vid olljud. Han menar istället att fågelljudet öppnar upp för nytänkande perspektiv.

– Varje gång vi kommer och hör den här ljudinstallationen från utdöda fåglar kommer vi att tänka några nya tankar. Och det är vad vi vill. Oavsett om det omedelbart irriterar oss. Det gör inget att vi får ett nytt perspektiv på våra liv, säger Christian Gether.

Ljudinstallationen kommer att finnas kvar vid platsen fram till den 19 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.