Foto: André Kvist

Konsthallsbråket: ”Handlar inte om nedläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att förändra och rekonstruera Lunds konsthall har väckt mycket kritik och nu svarar Lunds kultur- och fritidsnämnd på kritiken.

Det handlar om att med mindre resurser kunna fortsätta bedriva en konsthallsverksamhet som håller hög kvalité, och ordföranden i kulturnämnden tycker att kritikerna har tolkat beslutet fel.

– Jag tycker det är viktigt att påpeka att det här handlar absolut inte om en nedläggning under några omständigheter. Det har tolkats mycket som att vi vill lägga ner konsthallen, men  konsthallen har en väldigt viktig plats i Lund, säger Joakim Friberg (S), ordförande i Lunds kultur- och fritidsnämnd.

Får mindre pengar

Hotet mot konsthallen kommer efter att Kultur- och fritidsförvaltningen i Lund måste spara en procent av sin budget under nästa år, vilket motsvarar tre miljoner kronor.

– Grunden till det här beslutet är att framöver kommer vi ha mindre pengar att röra oss med och då ser jag att vi måste ta ett nytt grepp för att fortsätta ha en konsthall som håller en väldigt hög kvalité som den gör idag.

Stöd på Fcebook

Det har skapats en Facebookgrupp till stöd för konsthallen som redan har fått mer än 5000 medlemmar. Bland dem finns många namnkunniga konstnärer, konstvetare och konstkritiker.

Några av dem som stödjer konsthallen är Gertrud Sandqvist, rektor för Malmö konsthögskola, konstnären Maria Friberg och chefen för Iaspis Johan Pousette. Det planeras också för aktioner framför konsthallen.

I februari ska Kultur- och fritidsförvaltningen presentera en tidsplan för konsthallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer