Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker om att prata om min konst med besökarna, säger Robina Doxi, som för första gången är med på konstrundan på Österlen. Foto: Gunilla Fritze

Konstnären Robina Doxi på konstrundan: ”Vet inte vad jag ska förvänta mig”

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya ateljé på gården i Vallby öster om Hammenhög arbetar konstnären Robina Doxi. Trätrappan upp till andra våningen har nyligen kommit på plats.

– Innan gick jag upp för en stege, men det fungerar ju inte när jag ska släppa in besökarna, säger hon.

Konstrundan är hon uppvuxen med men det är första gången hon själv ställer ut.

Det visas konst runt om i Skåne under påskveckan. Konstnärer öppnar sina hem och ateljéer för att ta emot konstintresserade besökare.

– Jag gillar att prata om min konst så för mig är det här en bra grej att visa upp konsten där jag arbetar, säger Robina Doxi, som är med på konstrundan på Österlen för första gången.

Flyttade hem igen

Hon har bott i London i tjugo år och där utbildade hon sig till konstnär. Nu bor hon med sin familj Vallby öster om Hammenhög, inte långt ifrån där hon växte upp.

– När vi flyttade hem var det självklart för mig att bosätta mig på Österlen. Vi köpte en gård som ingen ville ha och det var ju bra, säger Robina Doxi och skrattar.

”En stolthet för Österlen”

Nu är gården renoverad och redo att ta emot besökare under konstrundan, som startar på Långfredagen och pågår i tio dagar.

– Konstrundan är en stolthet för Österlen. Den lever och frodas och det är bra, inte bara för konstnärerna utan för hela landsbygden, säger Robina Doxi.

Hennes mamma har visat upp sin konst under påskveckan när Robina var liten. Nu är det hennes egen tur.

– Jag vet inte vad jag ska förvänta mig men det brukar komma mycket folk utifrån. Fråga mig efteråt, säger Robina Doxi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.