Rickard Thunberg, Hamed Zanani och Milad Mohammadi från skaparkollektivet Forma i Lund har varit med och skapat konstverket ”17000”. Foto: SVT/Martin Spencer

Konstkollektiv från Lund ställer ut på Liljevalchs

Publicerad

Bakom varje siffra i flyktingstatistiken finns en människa med en personlighet och en historia. Det vill skaparkollektivet Forma visa med konstverket ”17 000”, som föll juryn i smaken och nu visas på den prestigefyllda Vårsalongen på konsthallen Liljevalchs i Stockholm.

– Vi såg siffran 17 000 i media. Det var en estimering av hur många afghaner som skulle utvisas från Sverige. Vi blev nyfikna och började fundera över vad är det mer än en siffra på ett papper, säger Rickard Thunberg, som arbetar på skaparkollektivet Forma i Lund.

Forma har en lokal i Stenkrossen i Lund och där har delar av konstverket skapats. Det består av 17 000 små träklossar i olika färger, monterade i stora träramar. Varje kloss ska symbolisera en individ. Drygt 1 500 personer har varit med och skapat klossarna. Några av dem har själva flytt från Afghanistan och blivit en siffra i Migrationsverkets statistik.

– Jag är så glad för att vi har gjort det här och när vi var i Stockholm kom många fram och pratade med oss och tog selfies, säger Hamed Zamani, som kom till Sverige från Afghanistan 2015 och som arbetar på skaparkollektivet.

Ett av få politiska verk

Chefen för Liljevalchs, Mårten Castenfors säger, i en presentationsfilm på konsthallens hemsida, att ”17 000” är ett av få politiska konstverk på årets vårsalong. Forma funderar på att bjuda in politiker för att utifrån konstverket och dess tillkomst diskutera hur afghaner, som bor i Sverige och väntar på besked om de ska få stanna, mår och lever.

Vårsalongen i Stockholm har funnits sedan 1921. Årets jury har bestått av konstnärerna Helene Billgren, Susanne Vollmer och Lasse Åberg. Utställningen pågår till 24 mars.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer