En blomma som ingår i konstverket ”17 000” Foto: Pia Sandqvist/Malin From

Blomsterhav utanför Liljevalchs Vårsalong

Publicerad

Trappan utanför Liljevalchs konsthall drunknar i tusentals rosor. Blommorna är en manifestation för att uppmärksamma konstverket ”17 000” som skaparkollektivet Forma står bakom.

Konstverket ”17 000” är ett av året politiska verk på Liljevalchs vårsalong. 17 000 små objekt står uppradade efter varandra och ska symbolisera alla de afghanska ungdomar som ska tvingas lämna Sverige. Det politiska verket uppmärksammas nu av flera organisationer med en blommanifestation utanför entrén.

– Det är väldigt fint och uppskattat, människor stannar till utanför och frågar vad det är, säger EvaMärta Granqvist, som är en av initiativtagarna till manifestationen och som ingår i den nationella organisationen ”Nu är det nog!”.

Manifestationen har spridit sig i hela landet och stockholmare agerar nu blombud åt människor som vill delta.

Konstverket ”17 000” av skaparkollektivet Forma. Foto: TT/Pia Sandqvist/Malin From

Initiativtagare: Konsten bra genomslagskraft

– En kvinna kom hit med 66 blommor på uppdrag av privatpersoner som bett henne köpa blommor med en personlig hälsning. Ofta kan det handla om att uppmärksamma familjemedlemmar som redan har tvångsdeporterats, eller flytt till andra länder, säger EvaMärta Granqvist.

Är det vanligt att organisationer samlas så här kring ett konstverk?

– Det är det nog inte. Man har längtat efter att nå ut i en ny form. Konsten har genomslagskraft. Det finns ett behov av att nå ut med det som pågår till en bredare målgrupp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer