”Vissa banker säger att de försöker ha kvar ett kontor i varje kommun, medan andra säger att det inte fungerar”, säger Catharina Hellström Engström på Länsstyrelsen i Skåne. Foto: Privat/TT

Kontanterna på väg bort från Sydsveriges småorter

Publicerad

Det har blivit svårare och svårare för de som bor i södra Sverige att ta ut pengar eller betala med kontanter. Extra svårt är det på landsbygden.

Banker stänger. Restauranger och butiker slutar ta emot kontanter. Så ser utvecklingen ut i delar av Sydsverige, visar en rapport från Länsstyrelsen. Catharina Hellström Engström från Länsstyrelsen har bevakat utvecklingen i Skåne.

– Vissa banker säger att de försöker ha kvar ett kontor i varje kommun, medan andra säger att det inte fungerar. Det blir svårt att hålla kontantinfrastrukturen igång med kommersiella aktörer. Det kommer att påverka framför allt landsbygdsområden. Där blir det allt längre till de här tjänsterna, säger hon.

Kan bli kontantombud

I dag finns det möjlighet för lokala aktörer att ansöka om att bli så kallade betaltjänstombud, vilket bland annat innebär att kunder ska kunna betala räkningar och ta ut kontanter där.

De som vill bli betaltjänstombud kan söka bidrag från landsbygdsprogrammet och länsstyrelsen. Men det innebär ofta att de själva först måste betala betaltjänstsystemet innan de kan få bidrag. Kostnaderna är på över 100 000 kronor och några betaltjänstombud finns i Skåne.

– Vi ser att man inte gärna tar på sig det ansvaret, man tycker att det är en säkerhetsrisk och en arbetsbörda som inte riktigt betalar sig. Vad gäller kostnaderna finns det några speciallösningar, till exempel kan man få ett intyg från oss om att man kommer få ekonomiskt stöd, vilket öppnar upp för banklån. Men de små aktörerna har det tufft. Det är ingen dans på rosor, säger Catharina Hellström Engström.

”Bredbandet är väldigt avgörande”

Även bristande internetuppkoppling kan hindra handlare.

– Bredbandet är väldigt avgörande för de små landsbygdshandlarna. Det krävs allt snabbare uppkoppling, och även om bredbandsutbyggnaden är på gång kommer den inte kunna täcka in alla i hela länet som det ser ut nu. Och det skapar verkligen problem. Det blir ett utanförskap, säger Catharina Hellström Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.