Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sameh Egyptsons avhandling har kritiserats hårt redan innan han fått försvara den akademiskt.Till disputationen har Lunds universitet satt in extra säkerhet. Foto: Otto Johansson/SVT

Kontroversiell avhandling om politisk islam godkändes i Lund

Uppdaterad
Publicerad

20 år tog det honom att bli klar med den och när Sameh Egyptson under fredagen lade fram sin avhandling var det med en bevakning som få akademiska verk fått på länge.

Avhandlingen ”Global politisk islam? : Muslimska brödraskapet & Islamiska förbundet i Sverige” är kontroversiell, inte minst för själva huvudtesen som Sameh Egyptson menar sig ha bevisat.

– Att Islamiska förbundet är den nationella organisationen för Muslimska brödraskapets internationella nätverk i Sverige, berättar han.

SVT Nyheter Skåne har sökt Islamiska förbundet som konsekvent förnekat den koppling som Egyptson gör, bland annat i Dagens Nyheter.

Stort källmaterial

Avhandlingen på över 700 sidor har tagit 20 år att färdigställa och som bas för sina bevis har Egyptson gått igenom källmaterial från intervjuer och uttalande på både svenska och arabiska samt offentliga handlingar.

Han menar sig på så sätt ha kunnat leda i bevis att organisationen, ideologin och den praktiska politiken överensstämmer mellan Islamiska förbundet i Sverige och Muslimska brödraskapet.

Han menar att akademisk forskning kring detta är en viktig del för att kunna bekämpa Muslimska brödraskapet som han ser som ett hot mot demokratin.

– Deras mål är att skapa en islamsk ordning i världen som bygger på sharia, säger han, något som dock inte alla forskare håller med om.

Universitetet stängde byggnad

Disputationen ägde rum under fredagen. Flera kritiker närvarade och även personer som Egyptson i sin avhandling pekat ut som representanter för Muslimska brödraskapet.

Detta gjorde att Lunds universitet valde att stänga ner undervisningen i den byggnad där disputationen skulle hållas samt vidtog extra säkerhetsåtgärder.

– Det här är en av de mest uppmärksammade disputationer vi haft. Det här är inget vi är vana vid att hantera, säger Stephan Borghammar, dekan vid Humanistiska och teologiska fakulteterna vid Lunds universitet.

Efter totalt fyra timmar disputation och två och en halv timmes väntan på betygsnämndens utlåtande godkändes Sameh Egyptsons avhandling med siffrorna två för och en emot.

Fakta: Muslimska brödraskapet

Muslimska brödraskapet (MB) är en politisk-religiös islamisk (sunnitisk) organisation, grundad 1928 i Egypten. Ett viktigt mål har varit att försöka islamisera staten. Religion ses inte som en privatsak utan som ett totalt levnadssätt som ska genomsyra alla sektorer i samhället.

Med globaliseringen har MB:s ideologi spridits över världen, där lokala verksamheter har byggts upp.

Under 1950- och 60-talen var Sayyid Qutb en ledande talesperson för MB i Egypten. Han ses som en av de mest betydelsefulla ideologerna för militanta islamister i Egypten och hans idéer omsattes senare i praktisk jihad. Den av EU och USA terrorstämplade rörelsen Hamas ses som en utbrytargrupp till palestinska MB.

Genom sitt omfattande nätverk har MB i Egypten varit involverat i en mängd olika verksamheter och drivit skolor och sjukhus. MB var i årtionden den största oppositionsgruppen i Egypten, men förbjöds sedan arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi störtade den islamistiske presidenten Muhammad Mursi 2013.

Även då MB officiellt tagit avstånd från våldsmetoder och ledande representanter för rörelsen sagt sig respektera ett demokratiskt flerpartisystem har organisationen förblivit kontroversiell i Egypten. Det finns också olika falanger, vissa reformsinnade och andra mer konservativa, vilket bidrar till en viss oklarhet när det gäller dess målsättningar.

Källa: NE

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.