Bilar fastnade i vattenmassor efter omfattande regn i Köpenhamn 2011 Foto: Martin Lehmann, AP Photo/Polfoto

Köpenhamn säkras mot översvämningar – satsar elva miljarder

Uppdaterad
Publicerad

2011 drabbades Köpenhamn av ett mycket kraftigt skyfall, som orsakade översvämningar och skador för sju miljarder danska kronor. Nu är staden igång med att försöka bygga bort problemen i en rejäl satsning. Slutnotan beräknas hamna på elva miljarder danska kronor.

När Malmö översvämmades 2014 föll det 100 millimeter regn på tre timmar. I Köpenhamn var det ännu värre tre år tidigare. Den 2 juli 2011 föll 150 millimeter på två timmar, vilket normalt motsvarar tre sommarmånaders regn. Det resulterade i  de värsta översvämningar staden skådat i modern tid.

Bygger bort problemet

Aldrig mer, sa man i Köpenhamn. Och så började man bygga om för att komma bort från problemet. Asfaltsytor ska göras om till gröna ytor. 300 projekt har satts igång, och man kommer att hålla på i 15-18 år. En av de platser som redan är klara är Tåsinge plats i stadsdelen Österbro.

Översvämningssäkrade Tåsinge plats i Köpenhamn Foto: SVT

– Här har vi tagit bort tusen kvadratmeter asfalt och ersatt det med gröna ytor. Tre bassänger har byggts, nedsänkta i förhållande till torget. De är normalt sett torrlagda och har växtlighet på botten. Vid skyfall fylls de med vatten. Från stuprören på höghusen intill går ledningar till bassängerna så att vattnet som faller på taken också hamnar här, säger René Sommer Lindsay, projektledare på Köpenhamns kommun.

Tusen kvadratmeter asfalt har ersatts med gröna ytor, säger René Sommer Lindsay, projektledare på Köpenhamns kommun. Foto: SVT

Torget ska nu kunna ta hand om stora mängder vatten. Och om bassängerna ändå skulle svämma över så rinner vattnet ned i speciella tunnlar och leds ned till hamnen utan att belasta kloaksystemet

Skapar gemenskap

De boende vid Tåsinge plats har varit med och utforma torget, och det har gjort att gemenskapen har ökat i området.

– Förut var det en plats som aldrig användes. Men nu är den ett samlingsställe. Vi har loppmarknad, julmarknad och ibland konserter här. Folk håller till här, och känner dessutom en stolthet över att man bidrar till att förbättra klimatet, säger Gry Sand, en av de boende som har varit aktiv i projektet.

Det har tagit några år att få igång ombyggnationen. Slutnotan hamnar på elva miljarder danska kronor. Och det tar man ut på vattenavgifterna, som höjts med 20 procent. I genomsnitt betyder det 1300 danska kronor per hushåll och år.

– Det är helt okej. Det kostar ju också om vi inte gör något, säger Köpenhamnaren Dennis Erntgaard.

– Det är ju en ändring i vårt klimat, som vi måste förhålla oss till, säger Jesper Madsen, också han Köpenhamnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.