Efter kravaller: Köpenhamnspolisen inför zoner med strängare straff

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamnspolisen har infört så kallade skärpta straffzoner, som kan ge dubbelt så långt straff för vissa brott. Åtgärden kommer efter söndagens oroligheter då kravaller utbröt efter en manifestation där politikern Rasmus Paludan kastat en koran.

23 personer har gripits efter gårdagens oroligheter i den danska huvudstaden. Upprinnelsen till kravallerna är att politikern Rasmus Paludan, som nyligen dömdes för rasism i dansk domstol, anordnade en demonstration där han bland annat kastade en koran. Paludan har startat det islamkritiska partiet Stram Kurs, skriver dr.dk.

Demonstrationen angreps av motdemonstranter och kravaller utbröt med fyrverkeripjäser som avfyrades, bilar sattes i brand och kravallpolis stötte ihop med motdemonstranter. Merparten av de gripna misstänks för bränder och våld mot tjänsteman.

Såväl Paludan som motdemonstranter har aviserat om fler demonstrationer. Det är en av anledningarna till att polisen därmed inför skärpta straffzoner. Lagen är en del av det så kallade ”ghettopaketet” som danska regeringen införde i januari för att få bukt med brottslighet i utsatta områden.

De särskilda zonerna togs i bruk vid 16-tiden på måndagen och gäller fram tills samma tid den 23 april. Brott som får strängare straff omfattar ”otrygghetsskapande kriminalitet”, det vill säga våld och vandalism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.