Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingrid Hedberg är inget Black Friday-fan, men passade på när hon hittade elektronikprylar hon behövde. Hör mer i klippet. Foto: Viktoria Wester

Köpfesten Black Friday är här – men inte för alla

Publicerad

I dag är det Black Friday. Butiker laddar upp med både personal och sänkta priser, medan kunderna laddar plånböckerna. Men det är inte alla som ser fredagen som något positivt.

Black Friday, den stora shoppingdagen. Butiker rear ut flera av sina produkter och människor är taggade på att få handla till en billigare peng.

Hur viktig är Black Friday för dig?

– Inte viktig alls. Jag är här av den anledningen att den andra har gått sönder. Annars hade jag säkert inte varit här, säger Ingrid Hedberg som bland annat köpte en mixer på Black Friday.

”En dag som många kunder vill handla på”

Butikschefen Daniel Roslund menar att även om dagen har blivit utsmetad genom att till exempel pågå en hel vecka så håller Black Friday i sig.

Några tar tillfället i akt att handla något till sig själva, medan andra passar på att handla julklappar.

– Jag har beställt julklappar till släktingar. Det är mycket bra, man kan spara lite pengar, säger Zaneta Szyszko.

En köpfri dag

Catarina Rolfsdotter-Jansson, engagerad i nätverket ”En köpfri dag”, ser inte alls Black Friday som något positivt och väljer att avstå helt från att handla.

– Det stimulerar en konsumtion som inte rimmar med de behov vi har, säger hon.

Se och hör mer av de delade åsikterna kring Black Friday i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.