Strålningen kan riktas mer specifikt mot tumören, vilket gör det möjligt med högre stråldoser under kortare tid. Foto: Dan Hansson / TT

Kortare prostatabehandling kan minska köer

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med prostatacancer kan behandlas med en ny metod. Metoden innebär strålbehandling med hög dos men under kortare period, vilket kan minska vårdköerna.

Med den nya metoden klaras strålbehandlingen av på drygt två veckor, mot i dag oftast åtta veckor.

Den kortare strålbehandlingen är mer intensiv med högre stråldoser. Den sammantagna stråldosen är dock lägre, men trots det var resultaten när de två olika behandlingarna jämfördes i stort sett identiska.

Kom inte tillbaka

Efter fem år visade PSA-prov att cirka 84 procent av männen, oavsett grupp, inte hade några tecken på att cancern kommit tillbaka, enligt en skandinavisk studie som publiceras i tidskriften The Lancet.

Enligt Anders Widmark, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och senior professor, har strålbehandlingen utvecklats så att strålarna kan riktas mer specifikt mot tumören, vilket också gör det möjligt med högre stråldoser under kortare tid.

Biverkningarna ökade

Direkt efter behandlingen ökade visserligen biverkningarna för den grupp som genomgick den kortare behandlingen, men efter ett halvår hade dessa skillnader försvunnit.

Studien har letts från universitetssjukhusen i Umeå och Lund. Den omfattar 1 200 män med medel- eller högriskprostatacancer som följts mellan 2005 och 2015.

Fakta: Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige.

Varje år får drygt 10 000 män diagnosen prostatacancer.

Cirka 25 procent av de drabbade får spridd cancer.

Knappt hälften av dem som insjuknar i prostatacancer i Sverige är över 70 år.

Det är mycket ovanligt att drabbas om man är under 50 år.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.