• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kosläppet i Skurup har blivit ett folknöje som numera är uppdelat i ett släpp på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Foto: Johan Dernelius

Kosläpp lockade tusentals i publik

Publicerad

I dag släpptes cirka 90 kor ut på grönbete i Skurup och då fick skåningar från när och fjärran bevittna det efterlängtade vårtecknet. Hundratals familjer var på plats för att kika på kosläppet.

Hela vintern har korna fått stå inne i stallet på Nils Holgersson gymnasiet i Skurup. När det väl var dags för korna att släppas ut väntade en folkfest utanför.

– Det är lite svårt att förklara varför det kommer så mycket människor. Det har blivit ett folknöje. Många som kommer hit kommer från städer där man inte sett sådant här. Det är lite romantik över det, säger Göran Thorsson, ladugårdsförman på gymnasiet.

kosläpp

Vill du se kornas glädje när de släpptes ut på grönbete? Titta gärna på klippet ovan.

-När vi startade för 20 år sedan var det fyra personer i publiken. Nu kommer det 10-12.000 personer för att ta del av vårt kosläpp, säger Göran Thorsson på lantbruksgymnasiet i Skurup. Foto: Anna Simonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kosläpp

Mer i ämnet