Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kosläppet i Öjebyn och hör driftchefen Mimmi Andersson om betesrätten. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Se kornas glädjeskutt i gräset – men grönbetet kan slopas

Publicerad

Hundratals Pitebor samlades för att se skuttande kossor i Öjebyn. Men de populära kosläppen i Sverige kan försvinna – regeringen utreder hur konkurrenskraften ska öka för det svenska jordbruket.

44 kor skuttade glatt ut på grönbete under torsdagen när Grans naturbruksgymnasium var först ut i Norrbotten.

– Det är oftast tusen personer som kommer och tittar. Vi delar ut bullar så vi kan räkna hur många bullar som har gått åt. Det är folkräkningen här, säger Mimmi Andersson, driftchef för djurstallarna på gymnasiet.

kosläpp

Betesrätten, som trädde i kraft 1988, innebär att alla mjölkkor i Sverige ska ha tillgång till grönbete i minst sex timmar om dagen under sommarsäsongen.

Kosläppen kan försvinna

Men enligt uppgifter till DN diskuterar man nu att slopa betesrätten för mjölkkor som går fritt inomhus. Det här efter att regeringen tillsatt en utredning för att stärka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket.

Det skulle då bli tillåtet att hålla korna inomhus året runt.

– Man utreder det vilket jag tycker är bra, säger Andersson.

I klippet: Hör driftchefen om betesrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kosläpp

Mer i ämnet