Kraftig ökning av gonorré i storstadsregionerna

Publicerad

Antalet gonorréfall har ökat kraftigt under det senaste året. Flest har insjuknat i Skåne, Stockholm och Göteborg.

– En oroande utveckling, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Gonorré är en infektion som överförs via sexuella kontakter. Inkubationstiden är kort, från något dygn till en vecka och infektionen kan sprida sig till slida, livmoderhals, ändtarm, urinrör och svalg.

Under 2017 anmäldes 2 533 fall i hela landet, vilket är 755 fler än 2016. Män är kraftigt överrepresenterade, 1 978 män insjuknade under 2017 jämfört med 555 kvinnor.

De flesta var unga, gonorré är vanligast i åldersgruppen 20-24 år bland kvinnor och 20-34 år i bland män. En stor andel är bosatta storstadsregionerna. I Skåne ökade gonorré med 18 procent under 2017 (291 män och 55 kvinnor fick infektionen). I Stockholm ökade det med hela 63 procent.

I Skåne, liksom i hela landet, smittades över hälften av männen genom sex med andra män, medan en majoritet av kvinnorna fick gonorré genom heterosexuella kontakter.

Män tar störst risker

De flesta har smittats i Sverige, men omkring en tredjedel av fallen uppger att de fått infektionen i samband med sex utomlands.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att många tar alltför stora risker i samband med sex, i synnerhet män som har sex med män. Kondomanvändningen borde öka och fler testa sig vid minsta misstanke om att man har insjuknat. Gonorré ger ibland inga omedelbart märkbara symptom vilket gör att den som infekterats kan sprida smittan till ett stort antal sexpartners.

En oupptäckt gonorré ökar risken för framtida fertilitetsproblem.

Gonorré behandlas med antibiotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.