Foto: TT

Bostadspriserna fortsätter att öka i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har priserna på bostadsmarknaden ökat kraftigt. I Skåne ligger uppgången högre än riksgenomsnittet. – Men till hösten kommer priserna att stagnera något, tror mäklaren Peter Svensson.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik steg priserna på bostadsrätterna i Skåne med 20 procent och för villorna med 23 procent under perioden maj 2020 till maj 2021.

Motsvarade siffror för risksnittet var 13 procent för bostadsrätter och 20 procent för villor.

– Utbudet i Skåne sjönk under pandemin samtidigt som efterfrågan för att ha ett extra rum att jobba hemma i steg, säger Peter Svensson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skåne.

Fortsatt ökning under våren

Prisuppgången har fortsatt under våren. I Skåne handlar det om en ökning på 6 procent för bostadsrätter och 8 procent för villor under de tre senaste månaderna. Men den kraftiga uppgången kommer knappast att vara för evigt.

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året, skriver Länsförsäkringars vd Markus Svanberg i ett pressmeddelande.

Att priserna skulle vända neråt i Skåne tror dock inte Peter Svensson på, eftersom det är förhållandevis få objekt till salu och det kommer hålla priserna uppe.

– Jag tror inte på en sämre marknad i Skåne i höst, men visst kommer den kraftiga ökningen att avta och priserna att stagnera något.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.