Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tramadol, extasy, cannabis och kokain- några av Tullverkets beslag från 2022. Foto: Bernard Mikulic

Kraftigt ökade beslag av kokain, amfetamin och tramadol i tullen

Uppdaterad
Publicerad

När Tullverket sammanfattar 2022 så märks en kraftig ökning av beslagen av tyngre droger.

– Beslagen av kokain och amfetamin har ökat signifikant men de mindre beslagen har minskat medan det är fler större beslag. Det vittnar om att det finns en stark efterfrågan kring de här drogerna, säger Oskar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket Syd.

Beslagen av kokain ökade från 261 kilo till 822 kilo och beslagen av amfetamin ökade från 330 kilo till 548 kilo under 2022. Även beslagen av tramadol ökade under året till nästan en miljon tabletter.

– Det kommer med posten, container, lastbil. Man smugglar i kroppen, i kläderna, man smugglar i gömmor. Vi hade ett bra år förra året när vi slog ut elva kriminella nätverk och i region Syd utdömdes cirka 460 års fängelse på grova brott, säger Erik Friberg chef för tullkriminalen i region Syd.

Färre beslagtagna vapen

Antalet beslagtagna skjutvapen minskade under 2022 till 64 vapen jämfört med 85 vapen 2021. Även beslagen av cannabis, alkohol och tobak gick ner under 2022.

– Vi behöver ju vara närvarande vid gränsen hela tiden. Jag vill ju ogärna lämna Öresundsbron obevakad men vi måste också kontrollera tågen och kontrollera gränserna vid Trelleborg, Ystad, Karlshamn och Helsingborg. Vi hade önskat att vi kunde vara vid tex Öresundsbron alltid, säger Oskar Lindvall, biträdande kontrollchef Tullverket Syd.

Siffrorna gäller hela riket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.