Flera sträckor i södra Sverige ställs in på fredag. Foto: Johan Nilsson / TT

Förlängt tågstopp i Skåne – trots minskad vindstyrka

Uppdaterad
Publicerad

Vinden har mojnat över Skåne. Trafikverket höll ändå fast vid sitt beslut att stänga vissa tågsträckor och det stoppet varade fram till söndag kl 12.

SMHI gick ut med en Klass 2-varning för stormbyar under fredagen. Men den hårda vinden verkar inte ha ställt till med så mycket riktigt stora problem. Inga olyckor har rapporterats. En del rapporter om fallna träd har kommit.

I samband med klass 2-varningen kom också beskedet att Trafikverket ställer in flera tågsträckor från fredag klockan 14.00.

– Det här är av säkerhetsskäl. Det handlar om att kontaktledningar kan komma i gungning, träd kan blåsa ner sen även att det kan blåsa runt lösa föremål, sa Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket.

Bussar ersätter

Skånetrafiken har beställt bussar som ska ersätta tågen.

– Det finns beredskap och det kommer finnas ersättningsbussar. Beroende på hur och vad vi tvingas ställa in så är det omöjligt att i nuläget säga exakt hur många bussar det blir. Men vi är beredda på att behöva ställa in tåg och jobbar därefter för att det ska bli så bra som möjligt för våra kunder, sa Anders Engzell på Skånetrafikens presstjänst.

SMHI har utfärdat en Klass 1-varning för Skåne som gäller lördag kväll.

– Vi har dragit tillbaka klass 1-varningen för Bohuslän och Österlen, men den gäller fortfarande för Halland och övriga Skåne, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Förlängt stopp

Trafikverket har av säkerhetsskäl beslutat att förlänga det planerade tågstoppet på vissa sträckor fram till söndagen.

Tågtrafiken kommer att ställas in på följande sträckor.

Pågatåg

Helsingborg – Åstorp

Simrishamn – Helsingborg via Teckomatorp

Helsingborg – Ängelholm

Malmö – Ystad/Simrishamn

SJ:s snabbtåg mellan Malmö och Göteborg kör en annan väg och ankommer inte till Helsingborg.

Enligt Trafikverket kan även vägarna påverkas av de hårda vindbyarna då det finns stor risk att träd och föremål hamnar på vägbanorna.

Öresundsbron

Öresundsbronkonsortiet fortsätter att varna vindkänsliga fordon  för att köra över Öresundsbron under fredagen. Även när det blåser mindre än de 25-30 m/s så varnas fordon som ska köra över bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.