Den 22-årige mannen, som enligt anmälan har en intellektuell nivå som en treåring och inte kan prata, hade satt en persikokärna i halsen och börjat kräkas. När är han kom in till sjukhuset tillsammans med sin mamma fick han lugnande medel och man undersökte luftvägarna och röntgade matstrupen utan att se kärnan. Personalen trodde att tagit sig vidare till tarmarna, men patienten fortsatte att kräkas mat, slem och tillslut blod, men ingen läkare kom.
Hade fastnat – fick opereras
Mamman påpekade vid flera tillfällen att kärnan måste ha fastnat någonstans, men fick besked att kräkningarna berodde på det lugnande medel patienten fick vid ankomsten. Under tiden var mannen upprörd, orolig, ledsen och väldigt trött. Efter drygt tolv timmar undersöktes mannen av en kirurg som instämde i att kärnan måste ha fastnat någonstans. En ny röntgen ordinerades som visade att persikokärnan fastnat vid ingången till magsäcken.
Eftersom det inte gick att få upp kärnan via matstrupen fick mannen sövas och opereras. På grund av platsbrist på kirurgen fick han ligga kvar på öron-, näsa-, halskliniken där han efter några dagar utvecklade lunginflammation. Personalen hade inte kunskap om hur man skulle eftervård av opererade patienter.
Våldsam efter händelsen
Enligt anmälan påverkade hela händelsen den unge mannen negativt. Efter sjukhusvistelsen fick han ett förändrat beteende. Han är orolig och kan bli våldsam mot sin mamma som inte längre kan vara ensam med honom.
Inspektionen för vård och omsorg är kritisk till vården av patienten men skriver i sitt beslut att eftersom den kirurgiska avdelningen var starkt belastad vid tillfället så riktas kritiken mot vårdgivaren och inte mot enskild personal.