Journalisten Patrik Lundberg har länge fört en debatt om den utbredda rasismen mot asiater. Foto: Anna Wahlgren

”Fördomar är mer accepterade mot asiater än mot andra minoriteter”

Publicerad

Sedan coronavirusets utbrott har det kommit rapporter från hela världen om hur människor med asiatiskt utseende har utsatts för kränkningar och trakasserier. Patrik Lundberg, journalist och författare, har under många år fört en debatt kring rasism mot asiater och han är inte förvånad.

– Just fördomar mot asiater accepteras i högre grad än fördomar gentemot andra minoriteter. Och i grunden så drabbar det helt vanligt folk som råkar ha det utseendet. Grundproblematiken är alltid densamma – att det finns människor i hela världen som dömer andra på grund av hudfärg. Och det kan göras både väldigt aggressivt. Eller subtilt. Eller rentav omedvetet.

”Går ut över vanliga människor”

Han menar att rasismen mot människor med östasiatiskt utseende har fått ny fart de senaste åren och att det har flera orsaker.

– För det första så har kineser och östasiater i västvärlden aldrig haft något organiserat motstånd mot den här typen av fördomar. För det andra så har ju Kinas alltmer aggressiva retorik, landets ekonomiska kraft och Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna gjorts sig påminda på senare år. I och med att Kinas diktatur beter sig så här illa ökar incitamenten för att bli arg på Kina – och det går ut över helt vanliga människor med östasiatisk bakgrund.

Absurda påhopp

Patrik Lundberg har själv inte blivit utsatt för coronarelaterade trakasserier, men vittnar om att det pratas mycket om kränkningarna på olika forum.

– Det handlar om rena dumheter som att människor frågar sig själva om de kan gå på Kinakrog, det är helt absurt. Folk tänker sig inte för. 99,999% av alla kineser och östasiatiska människor har ju inte corona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.