Inflations- och räntechocken gör det svårt för bostadsbolag och Hyresgästföreningen att komma överens om årets hyreshöjningar. Foto: Hasse Holmberg / TT

Krav på extrahöjning av hyror i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt tuffa hyresförhandlingar i år. Över 40 procent av avtalen är ännu inte klara. I Malmö har i dagarna dessutom flera stora bostadsbolag – som nyss gjort bland de högsta hyreshöjningarna på 30 år – krävt en andra hyreshöjning för i år från den 1 juli.

Kravet på en andra hyreshöjning gäller nästan 15 000 lägenheter. Det kommer från sex stora privata bostadsbolag i Malmö. Bostadsbolagen är Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter, Victoriahem och Kanslihuset.

De motiverar extrahöjningen med högre räntor, prishöjningar på material, reparationer och underhåll samt kraftigt höjda fjärrvärmepriser.

– Vi måste agera på det, säger Robin Wilhelmsson, presskontakt på Heimstaden, som äger drygt en tredjedel av de lägenheter som berörs.

Ett brott mot 70 års praxis

Yrkandet från de sex bostadsbolagen i Malmö har fått motparten i förhandlingarna, Hyresgästföreningen, att gå i taket.

– Detta kan sluta med Vilda västern på hyresmarknaden, säger förbundschefen Erik Elmgren.

Han beskriver yrkandet som ett brott mot en praxis som gällt i 70 år på hyresmarknaden, som säger att hyresnivån förhandlas en gång per år.

– Det gjorde vi i år också. Men bläcket hade knappt torkat på överenskommelsen och så kommer de här företagen ut och säger att de behöver höja hyran ännu mer den 1 juli. Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger han.

Heimstaden hävdar att en räntehöjning på 1 procentenhet lyfter kostnaderna för bolaget med 10 procent. De varnar för att underhåll och service kan bli lidande om man inte kan täcka ”den allmänna kostnadsutvecklingen”.

Inte hållbart på sikt

Det skulle behövas hyreshöjningar på 25-30 procent för att täcka kostnadsökningarna för bostadsbolagen det gångna året, enligt Tomas Ernhagen, chefsekonom på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Men parterna enades i fjol om att i förhandlingarna utgå från snittet för de gångna tre årens kostnadsökningar.

– Det ligger på runt 10 procent, säger Ernhagen.

Att täcka detta med hyreshöjningar på lite drygt 4 procent i snitt är inte hållbart på sikt, enligt Ernhagen.

– Hyresvärden agerar krockkudde för hyresgästen. Detta glöms ofta bort i debatten, säger Ernhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.