Nyanställda måste handhälsa – annars får de inte jobbet. Det har beslutats av kommunfullmäktige i Trelleborg. Foto: Anders Wiklund / TT

Beslut idag: Krav på handskakning vid anställning i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommunfullmäktige klubbade under måndagen ett beslut om att inte anställa personer inom kommunen som vägrar att hälsa genom att ta i hand. Förslaget lades ursprungligen fram av Sverigedemokraterna för två år sedan. Partiet menar nu att kravet på handskakning inte ska införas förrän efter coronapandemin.

Alla som anställs inom Trelleborgs kommun måste hälsa på andra med hand – annars får de inte jobbet.

Förslaget kommer från oppositionsrådet Helmuth Petersén (SD), som redan 2019 föreslog att kommunen inte ska anställa personer som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning”

– För en klar majoritet av våra väljare är det här en ganska viktig sak, att man tar seden dit man kommer. Om det strider mot grundlagen får det överklagas, säger Helmuth Petersén.

Socialdemokraterna röstade nej till förslaget, bland annat därför att de menar att det strider mot den grundlagsskyddade religionsfriheten.

– Det finns inget annat syfte än att man vill gå emot lagstadgad religionfrihet och på det sättet peka mot specifika grupper i samhället. Vi kan inte acceptera den här typen av intrång på grundlagsstadgade fri och religonsfriheter, säger Lennart Höckert (S), oppositionsråd, och fortsätter:

– Och i dessa tider känns det tämligen konstigt, med en sådan motion.

SD: Ska handhälsa – men inte under pandemin

Vad tänker du om att förslaget klubbas mitt i en pågående pandemi?

– I motionen har vi skrivit att om man är sjuk och bär på en smittsam sjukdom så ska man inte ta i hand. Jag tycker corona är en väldigt smittsam sjukdom och då ska man inte ta i hand, säger Helmuth Petersén (SD).

Men man kan smitta även utan symtom. Vad är ditt råd till de anställda i Trelleborg nu?

– Är det smittsamma sjukdomar ska man definitivt inte ta i hand nu. Det här beslutet kommer förhoppningsvis börja gälla när detta har lagt sig.

Förslaget fick stöd av Moderaterna och kunde klubbas eftersom Kristdemokraterna inte deltog i beslutet.

Det var egentligen i slutet av 2019 som förslaget klubbades av Trelleborgs politiker. Men på grund av en teknikalitet överklagades hela mötet, som togs om under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.