”Du är fan dum i huvet”, twittrade Nils Karlsson till Ardavan Khoshnood, vice ordförande för Kristdemokraterna i Malmö.

Krav på twittrande miljöpartists avgång

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans kritik mot det miljöpartistiska kommunalrådet Nils Karlssons twittrande – nu kräver ledande kristdemokrater i Malmö hans avgång.

Torsten Elofsson, ordförande för Kristdemokraternas lokalavdelning, har följts Nils Karlssons kontroversiella uttalanden på Twitter. Samma dag som attentatet i Bryssel publicerades en tweet där Islamiska staten, IS, jämfördes med KD och SD.  

När Kristdemokraterna förra året hade valt ny partiledare, twittrade Karlsson: ”Så KD har en ny partiledare? Vet ni vem som mer var partiledare? Hitler.”

Det här är inte acceptabelt, säger Torsten Elofsson:

– Jag tycker absolut han bör avgå. Det här är inte en engångsföreteelse. Nils Karlsson har vid upprepade tillfällen visat dåligt omdöme.

”Köper inte förklaring”

Nils Karlsson, kommunalråd med ansvar för demokratifrågorna, har för SVT Nyheter Skåne sagt att tweeten om IS är tagen ur sitt sammanhang. Att den ingick i ett resonemang som gick ut på det rakt motsatta – att han tog avstånd från dem som jämför politiska partier i Sverige med Islamiska staten. 

Men den förklaringen köper inte Torsten Elofsson: 

– Han använder ett språkbruk som inte anstår ett kommunalråd som ska representera Malmö stad. Han är en offentlig person och måste tänka på hur han uttalar sig på Twitter. 

Även Kristdemokraternas vice ordförande Ardavan Khoshnood stämmer i sin blogg in i avgångskravet, detta efter att han i påskhelgen haft en ordväxling på Twitter där han kritiserat Nils Karlssons jämförelser – och fått svaret: ”Du är fan dum i huvet.” 

Ska ta en paus

För SVT Nyheter Skåne erkände Nils Karlsson förra veckan att han inte är nöjd med allt han skrivit och att han varit väl känslosam i vissa lägen. 

– Jag har skrivit 60.000 tweets. Det kanske finns 4–5 stycken som inte håller Shakespears sonettklass, sa Nils Karlsson till SVT den 23 mars. 

Till Kvällsposten säger han på annandagen att han nu ska ta en paus i twittrandet. 

Räcker inte det? Står du fortfarande fast vid avgångskravet? 

– Jag tycker i vart fall att han bör ta sig funderare på om han kan sitta kvar. Det här är saker som upprepas ständigt och jämt. Det gör att jag ifrågasätter hans omdöme, säger Torsten Elofsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.