Foto: SVT

Kravbrevet som sänkte Iransk-svenska föreningen

Publicerad

Iransk-svenska föreningen i Malmö håvade in miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen under många år. Bidragskarusellen snurrade allt fortare, ända tills ett brev från myndigheten fick hela verksamheten att braka samman.

I brevet krävde Arbetsförmedlingen tillbaka 924.090 kronor för en enda anställd. Det visade sig att hon haft lönebidrag och samtidigt varit sjukskriven. Föreningen kvitterade felaktigt ut bidrag för kvinnan varje månad i sex år.

– Det är inte ok, inte alls ok, men vi visste ingenting, säger Frida Gharibnavaz som var ordförande i Iransk-svenska föreningen när den gick i konkurs.

Borde inte du som ordförande ha haft koll?

– Nej, det fungerade inte så inom föreningen. Vi hade en anställd som skulle sköta det och jag litade på den personen. Vi hoppades på att allt skulle skötas ordentligt.

TV: Se hela inslaget här

Ska ha varnat styrelsen

Iransk-svenska föreningen hade sitt hem på Ystadvägen i Malmö. Lokalen har stått tom sedan konkursen hösten 2016. Kaffemuggar står kvar på borden och det ser ut som att lokalen har övergivits i all hast.

SVT Nyheter har varit i kontakt med ett stort antal personer som varit anställda i föreningen och bilden de ger är samstämmig. En enda person, en man, skötte ekonomin och kontakterna med Arbetsförmedlingen. Styrelsen var inte involverad i det dagliga arbetet.

LÄS MER: Funktionshindrade lurades på lönen

Mannen säger att han varnade styrelsen för att ekonomin skulle bli svår att få ihop under 2016. Anledningen var att Arbetsförmedlingen flaggat för att bidragen skulle minska kraftigt. Dessutom avvecklades fas 3, som varit en lukrativ del i föreningens ekonomi. Varje månad kvitterade föreningen ut cirka 4500 kronor i anordnarbidrag för varje fas 3-anställd.

LÄS MER: Språkläraren Emir blev lurad i flera år

”Vi hade inte koll på det”

– De bidragen gjorde att vi kunde anställa andra personer. Totalt förlorade vi mellan 80.000 och 90.000 kronor varje månad när Arbetsförmedlingen minskade bidragen, säger mannen till SVT Nyheter.

Han menar att det var ett misstag att föreningen fick bidrag för kvinnan som samtidigt var sjukskriven.

– Vi hade inte koll på det. Vi hade så många andra anställda och pengar kom in hela tiden från Arbetsförmedlingen. Men alla pengar som kom in gick till löner och föreningen. När vi ville förlänga hennes anställning sa handläggaren att hon gått i pension! Det visste inte vi, säger mannen som skötte kontakterna med Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.