När männen fick nej på sitt erbjudande om beskydd mot en summa på 15 000 kronor, hotade de med att det skulle brinna – vilket det kort efteråt gjorde utanför pizzerian. Det menar åklagaren i åtalet. Foto: Polisens förundersökning

Här krävs pizzerian på beskyddarpengar – två inför rätta för utpressning

Publicerad

Två män i 40-årsåldern krävde personalen på en pizzeria i Malmö på 15 000 kronor i månaden. I gengäld skulle de båda männen stå för skydd.

Men personalen tackade nej – och strax återvände männen med bensin för att tända eld utanför lokalen, enligt åtalet mot dem.

Nu pågår rättegången mot dem, där de åtalats för försök till grov utpressning alternativt grovt olaga hot.

De två männen, som rör sig i missbrukarkretsar i Malmö, hade druckit öl på pizzerian kvällen den första september i år, men när de ville köpa mer att dricka nekades de av personalen. Då blev männen arga.

En av de anställda, som stod i kassan vid tillfället, berättar i förhör med polisen att en av männen sa ”Vi kan vakta er, men vi vill ha 15 000 kr varje månad”. Den anställde svarade att det inte var aktuellt och sa ”Varför ska ni vakta oss? Polisen vaktar oss.”

Han sa att han skulle kontakta sin chef och männen lämnade restaurangen, efter att ha hotat med att det kommer att brinna.

Började brinna utanför pizzerian

Kort efter händelsen började det brinna på pizzerians uteservering. Det visade sig att männen köpt bensin på en bensinmack i närheten, och åklagaren menar att den använts för att anlägga en brand utanför pizzerian som en hämnd.

Elden spred sig aldrig till utemöblerna eller byggnaden då personalen snabbt var ute och släckte branden genom att hälla vatten över den.

Rättegången började i Malmö tingsrätt på fredagen och fortsätter sedan i nästa vecka.

En av männen säger att han blivit lurad av den andra mannen att tända på och menar att han inte visste att det var bensin som hällts utanför pizzerian utan trodde att det var öl. Den andra mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.