Malene Forsback är en av de drabbade kvinnorna Foto: SVT

”Jag undrar hur mycket som gått ut i kroppen“

Publicerad

På tisdagen inleddes rättegången mot Plastikkirurgikliniken i Hässleholms tingsrätt. 16 kvinnor kräver skadestånd för att de har fått ett nu förbjudet bröstimplantat inopererat.

En av de drabbade kvinnorna är Malene Forsback, som har fått fysiska besvär av sitt implantat.

– Man blir trött och orkar inte lika mycket. Jag har haft ont i bröstet och i ena armen, säger hon

Implantatet förbjöds i Sverige 2010, sedan det framkommit att den franske tillverkaren Poly Implant Prothes stoppat i icke godkänt industrisilikon och dessutom gett det en falsk CE – märkning, alltså ett medicinskt godkännande. De ansvariga är nu dömda.

TV: Se SVT Nyheter Skånes inslag

Socialstyrelsen gick inledningsvis ut och rekommenderade klinikerna att ta kontakt med de berörda kvinnorna och erbjuda dem samtal. Tre år senare ändrade man rekommendationen till att man bör ta ut implantaten.

Runt om i landet pågår nu juridiska processer. De flesta av kvinnorna företräds av advokat Gunnar Brolin, som driver målen som konsumentärenden.

– Vi ser det här som ett konsumentförhållande. Malene har kommit som en normal människa för att få en tjänst. Juridiskt sett kan vi inte se att det här är någon skillnad mot att man går in och vill ha en reparation på en bil, säger han

Kliniken bestrider kraven

Ingen från kliniken har velat ställa upp för intervju idag. Men man bestrider skadeståndskraven. Endast om implantatet gått sönder vill man byta ut det gratis. Annars får de berörda göra det till självkostnadspris.

Rättegången för de 16 kvinnorna kommer att pågå en bit in i december. Men oavsett hur det går,  så kommer Malene att tvingas leva med sin oro länge.

– Det ena implantatet var sönder och innehållet hade läckt ut. Jag undrar hur mycket som har gått ut i kroppen och vad det är för material som nu finns där, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer