Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I nuläget har de samlat in ett 50-tal namnunderskrifter för att ändra reglerna för vägen. Hör mer i klippet och se mätningen av vägen. Foto: Helene Blob/SVT

Trydebornas krav: Sänk hastigheten och begränsa tung trafik

Publicerad

Boende längs väg 1560 i Tryde i Tomelilla har fått nog av tung trafik och höga hastigheter. Därför har de startat en namninsamling som de hoppas ska ändra reglerna på vägen. Nu öppnar Trafikverket för att se över vägen.

Lastbilar som dundrar förbi och föräldrar som kör sina barn till skolan i ilfart. Så beskriver boende längs väg 1560 situationen.

– Man försöker tala om för dem ”snälla, sakta ner” men då blir man riktigt utskälld eller får ett fult finger, säger Lotta Mirow.

Vill sänka hastigheten

Lotta Mirow och flera andra boenden menar att vägen inte är lämplig för tung trafik och den nuvarande hastighetsbegränsningen på 70 kilometer i timmen.

Därför har de startat en namninsamling, som än så länge innehåller ett femtiotal underskrifter. Förhoppningen är att den ska få länsstyrelsen att sänka hastigheten till 50 och hänvisa den tunga trafiken till andra vägar.

– Det är inte sunt att köra i 70 här, säger Lotta Mirow.

En av Trydebornas invändningar är att vägen inte är de 4,5 meter i bredd som Trafikverket har uppmätt.

– Vägen har inte den bredd som den ska hålla för att vara klassad. Det är 4,5 meter som gäller, men på vissa ställen är den bra mycket mindre, säger Torgny Larsson, från Tryde byalag.

Trafikverket: Inaktuella uppgifter

När SVT Skåne besöker Tryde och mäter vägen är det en del skillnader i vägens bredd. På en plats är den knappt 4,30 och på ett annat 4,65.

I ett mejl skriver Trafikverket att de visserligen kan ha inaktuella uppgifter om vägens bredd, men att det inte nödvändigtvis behöver påverka om vägen är lämplig för tung trafik. Samtidigt öppnar de för att se över frågan igen.

”Efter sommaren kan vi titta närmare på frågan och se om det är befogat med en ny inmätning.”, skriver de.

Även om Trafikverket ändrar sig är det ytterst upp till länsstyrelsen vilka regler som gäller på vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer