– Jag tror inte att så många tänker på att om man skickar pengarna vidare kan man begå en kriminell handling, säger polisens presstalesman Nils Norling.

Polisen varnar: ”Swisha inte vidare okända pengar”

Uppdaterad
Publicerad
En man i Skåne fick pengar swishade till sig från en okänd person. Enligt polisen kan det röra sig om försök till penningtvätt – och uppmanar drabbade att inte skicka vidare pengarna.

Mannen förstod inte riktigt vad som hänt. Plötsligt var hans bankkort spärrat. Ett besök på banken gjorde klart för honom att det gjorts en misstänkt transaktion till hans konto.

Blev uppringd

Mannen hade fått en summa pengar swishad till sig. Strax efteråt blev han uppringd av en person som sa att det hade blivit fel och undrade om mannen möjligtvis kunde swisha pengarna vidare till ett annat nummer. Det var när han gjorde det som bankens säkerhetssystem slog larm. Orsaken var att transaktionen stack ut.

– Jag tror inte att så många tänker på att om man skickar pengarna vidare så här, så kan man begå en kriminell handling, säger polisens presstalesman Nils Norling.

– Rör det sig om svarta pengar så har man deltagit i penningtvätt.

Hur mycket pengar det rörde sig om i det här fallet vill han inte säga, men någonstans runt 10 000 kronor.

Svåra att spåra

Enligt Nils Norling är det inte ovanligt att brottslingar använder sig av swish för att tvätta pengar. Tvärtom blir det allt vanligare. När pengarna flyttas snabbt i flera led så blir det svårt att spåra dem. Och plötsligt har svarta pengar blivit vita.

Vad ska man då göra om det här händer?

– Säg att du vill ha ett kontonummer och göra överföringen via banken, säger Nils Norling.

– Eller kontakta polisen för att få råd hur du ska göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer