Kriminellt gäng förbjuds i Danmark

Publicerad

Det danska kriminella gänget Loyal to Familia har försökt etablera sig på flera platser i Sydsverige. Nu förbjuds gänget i Danmark.
– Man kan till exempel gripas för att bära synliga LTF-märken på till exempel tröjor eller kepsar, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelandet.

SVT Nyheter har tidigare berättat om det danska kriminella gänget Loyal to familia (LTF) som försökt etablerat sig på flera platser i Sydsverige. Gänget kopplas samman med ett gängkrig sommaren 2017 som bedömts handla om Köpenhamns narkotikahandel. Det danska rättsväsendet har bedrivit en process mot gänget och nu träder nu ett förbud i kraft över hela Danmark.

– Med förbudet får vi ännu ett redskap i kampen mot LTF som kan bidra till att få bort dem från gatorna och begränsa deras kriminella verksamhet. Nu kan vi också slå till mot deras manifestationer i det offentliga rummet, säger Michael Kjeldgaard vid danska rikspolisen i ett pressmeddelande.

Försökt etablera sig i Malmö och Helsingborg

Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling säger att han känner till gänget och såväl deras verksamhet i Danmark som i Skåne.
– Vi känner väl till dem och deras intresse av att etableras sig i Malmö och Helsingborg och vi har ett aktivt underrättelsearbete och ett gott och utvecklat samarbete med dansk polis, säger han.

Enligt dansk polis kan den som ertappas med att på något sätt stödja det kriminella gänget nu straffas med fängelse i upp till två år.  Gänget bedöms enligt den danska åklagarmyndigheten som så våldsamt och kriminellt att omedelbara åtgärder krävs och polisen arbetar vidare med att helt upplösa organisationen.

Loyal to Familia grundades 2013 och har sina rötter i områdena kring Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn.

Gänget har också grupperingar i Nivå, Helsingør, Køge och Hillerød på Själland och Århus på Jylland.

Tidigare i år dömdes en 27-årig man med kopplingar till gänget till 20 års fängelse för mordförsök mot en svensk kvinna och ytterligare en person i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn.

Den utpekade gängledare Shuaib Khan är tidigare dömd för bland annat överfall och dråp.

Källa: Sydsvenskan, Ekstra Bladet, Danmarks Radio

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer