Österlengymnasiet stänger utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Bara 11 sökte att börja på Österlengymnasiet i höst. Nu ställs de nationella programmen in – för andra året i rad.

På grund av det låga intresset har Barn- och utbildningsnämnden beslutat att det inte blir några utbildngar på de samhällsvetenskapliga, estetiska och naturvetenskapliga progammen i höst.

De 11 behöriga elever som sökt får nu hoppas på att de får plats i andra skolor via den andra antagning som pågår fram till påsk.

– Det var samma sak förra året, fast då hade vi något fler sökande än i år, säger Torgny Sonestam, rektor för de nationella programmen på Österlengymnasiet.

Det betyder, att läsåret 2013/2014 kommer de nationella programmen bara att ha ett 50-tal elever i årskurs 3 – men varken ettor eller tvåor. Därtill kommer cirka 150 elever på individuella program och lärlingsutbildningar.

Självrannsakan

Men 50 elever är egentligen på tok för lite, menar Torgny Sonestam och konstaterar att närmare hälften av alla Simrishamnselever väljer gymnasieprogram i andra kommuner som Ystad, Tomelilla (Bollerup), Lund eller Malmö.

– Vi har inte hängt med, vår skolutveckling har inte varit på topp, säger Torgny Sonestam och menar att skolan måste bli bättre på att lyssna på sina elever för att se vad som kan göras för att bli mer attraktiv.

Han är öppen för nysatsningar, som att samarbeta närmare med det lokala näringslivet, men konstaterar samtidigt att det inte är helt lätt och att det fria gymnasievalet – över kommungränserna – inneburit att konkurrensen ökat.

– Det är ett stort steg att ge sig in i konkurrensen men viktigt för kommunen att ha eget gymnasium och att satsa på utbildning, säger Torgny Sonestam.

Enligt planerna ska Simrishamns kommun bygga ut sin gymnasieskola till 2014/15 – men då krävs det förstås att det finns elevunderlag för det.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Bo Kristoffersson säger till Ystads Allehanda att beslutet att ställa in utbildningarna inte påverkar planerna på den nya skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.