Michaela Norén är huvudskyddsombud på Vårdförbundet och hon står bakom anmälan till Arbetsmiljöverket som nu har lett till ett vite om inte situationen förbättras. I klippet berättar hon om situationen på BB i Lund. Foto: Johanna Holstein/SVT och Jurek Holzer/SvD/TT

Kris på BB i Lund: ”Sen går man in i personalrummet och bryter ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på BB avdelning 44 i Lund är överbelastad, enligt Arbetsmiljöverket. Det har lett till att flera har blivit sjukskrivna eller sagt upp sig. Många lyfter att de är oroliga att de inte kan genomföra sitt arbete på ett säkert sätt. Det finns för få barnmorskor för behovet – men det är svårt att anställa ny personal. Ingen sökte någon av de sju tjänster som har legat ute.

– Personalen är så oerhört kompetent. Man gör sitt yttersta för patienten och sen går man kanske in i personalrummet och bryter ihop, säger Michaela Norén som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet på SUS Malmö och Lund.

– Det finns nog vissa nyblivna mammor som märker det, att personalen går från rum till rum och att de inte får det amningsstöd de kanske behöver, säger hon.

Vite på 75 000 kronor

Nu hotar Arbetsmiljöverket med ett vite på 75 000 kronor om inte förbättringar sker till januari.

Flera insatser har gjorts för att minska trycket på sjuksköterskor och barnmorskor som är de som främst vänt sig till Arbetsmiljöverket med sin oro.

– Vi vet vad vi vill göra och vi har tagit bort arbetsuppgifter för att avlasta barnmorskorna som någon annan kan göra lika väl, säger Pia Teleman som är verksamhetschef för kvinnosjukvården på SUS Malmö/Lund.

Men det har inte varit tillräckligt, enligt Arbetsmiljöverket.

Skyddsombudet har sagt upp sig

”Personalen mår inte bara dåligt över hur situationen har varit och är, det finns också en stor oro för framtiden. De är oroliga för sin egen hälsa, för kollegornas hälsa och för att kollegor ska säga upp sig och sluta. Det lokala skyddsombudet har nyligen sagt upp sig och kommer att sluta inom kort”, står det i beslutet från Arbetsmiljöverket.

Det är samma skyddsombud som lyfte problemen på avdelningen till en början.

Inga sökande på lediga tjänster

Totalt saknades det åtta barnmorskor för att nå upp till en miniminivå på bemanningen i september – och trots flera annonser så hade ingen sökt tjänsterna. Det gör att det är svårt att bemanna alla pass och personalens återhämtning blir sämre. Enligt Pia Teleman har man nu lyckats tillsätta en av tjänsterna – men det är långt ifrån tillräckligt.

När inspektionen från Arbetsmiljöverket gjordes i september så var 80 av arbetspassen under nästkommande schemaperiod inte tillsatta med personal.

I klippet berättar Vårdförbundets företrädare Michaela Norén om situationen – dessutom svarar avdelningschefen Pia Teleman på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.