Kristianstad får vindkraftspark

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall bygger två nya vindkraftsparker för 860 miljoner kronor. Parkerna hamnar i var sin del av landet: I Sorsele i Västerbotten och Kristianstad i Skåne.

Samtidigt skrotas den havsbaserade parken i Kalmarsund.

De två nya parkerna är rejält mycket större än Yttre Stengrund i Kalmarsund. Tillsammans har de en effekt på nära 70 megawatt, mot 10 megawatt för Yttre Stengrund.

Dyrt modernisera

Eva Vitell, utvecklingschef för Vattenfalls svenska vindkraft, bedömer att det skulle kosta stora pengar att modernisera den gamla parken i Kalmarsund.

– Vi gör de investeringar som ger mest krut för pengarna och kostnaden för att förnya Yttre Stengrund är så stor att det inte är rationellt, omfattande åtgärder till havs gör att kostnaderna lätt springer iväg, säger Vitell.

Byggstart för de två nya parkerna är redan i höst. Parken i Juktan i Sorsele ligger på Vattenfalls egen mark och ganska långt från tätbefolkade trakter.

Kristianstad planerat

Projektet vid Kristianstad var redan planerat och tillstånden var klara när Vattenfall köpte den för ett år sedan.

Vattenfalls investeringsplan ska nu leda till att vindkraftens andel av Vattenfalls energiproduktion ökar från dagens cirka 4 procent till omkring 5,5 till 6 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer