Se i klippet varför Radovan Javurek (L) menar att råder brist på avhoppare som ber om hjälp att lämna kriminaliteten. Foto: SVT/ Mathea Jakobsson

Kristianstad saknar eget avhopparprogram

Publicerad

Sedan 2018 har 18 skjutningar ägt rum i Kristianstad, majoriteten i utsatta områden. Flera gäng har etablerat sig i staden men kommunen har ingen uttalad avhopparverksamhet för dem som vill lämna det kriminella livet bakom sig.

Radovan Javurek (L) är ordförande i arbete- och välfärdsnämnden i Kristianstad. Enligt honom har kommunen beredskap att hjälpa vuxna avhoppare men saknar personer som söker hjälp.

– Det är brist på avhoppare. Jag ser annars inga hinder i att hantera ett individfall om det skulle behövas, säger han.

Kriminella avhoppare

Kriminalitet upplevs som attraktivt

Kommunen arbetar idag med sociala insatsgrupper för ungdomar under 21 år. De kan erbjuda boende, drogrehabilitering och samtalskontakt för ungdomar och för personer över 18 finns möjlighet till skyddat boende i dialog med polis.

Enligt Anna Nordin som är drog- och brottsförebyggande samordnare på Kristianstad kommun hade det dock varit fördelaktigt att ha en person på kommunen som riktade in sig på målgruppen avhoppare.

– Det blir synlighet. Om jag hade haft en kollega som hetat avhopparsamordnare sänder det en signal: Det här är avhopparprogrammet.

Hade ni behövt ett avhopparprogram?

– Ja, för utan att ha en siffra på rak arm så upplever jag att det är för attraktivt i Kristianstad att bli kriminell och sälja narkotika, säger Anna Nordin.

Nationellt stöd

2019 tog regeringen beslut om att ett nationellt avhopparprogram skulle införas. Nu står det klart att det istället ska bli en nationell samordnare som jobbar med frågan under ett års tid för att sedan låta myndigheter och kommuner klara av att samarbeta vidare själva.

– Det är välkommet för det är en svår komplicerad fråga. Det är omöjligt för enskild kommun att lösa. För ska du hoppa av, om du är riktigt etablerad, så blir ju en stad och en region för litet – därför måste vi samverka över regioner, säger Anna Nordin.

Flera orter saknar avhopparprogram

Det finns minst 15 orter i Sverige där det förekommer kriminella grupperingar men där det inte finns någon myndighetsdriven verksamhet att vända sig till för att hoppa av.

Individer som tillhör en gruppering i Malmö men som bor i en angränsande kommun kan inte vända sig till Malmös avhopparprogram.

De kan söka sig till verksamheter som inte är myndighetsdrivna men där kan problem med finansiering uppstå. Har man en allvarlig hotbild mot sig är det inte heller säkert att polisen är delaktig på samma nivå som vid en myndighetsdriven verksamhet.

Källa: Brå:s rapport 2016 om avhopparverksamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella avhoppare

Mer i ämnet