Nya migrationsministern Helene Fritzon (S). Foto: TT

Kristianstads kommunalråd avgår

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstads kommuns socialdemokratiska kommunalråd Heléne Fritzon har i dag meddelat att hon kommer att lämna sitt uppdrag efter sommaren. Hon har då arbetat som heltidspolitiker i 25 år.

Heléne Fritzon har varit aktiv i kommunalpolitiken i Kristianstad sedan 1979. År 2002 valdes hon som första kvinna till kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Den sista augusti gör hon sin sista arbetsdag på posten.

–  Det är ett beslut som jag och min familj har tagit tillsammans. Jag har varit heltidspolitiker i 25 år, det är en lång tid. Det är rätt tid att lämna nu, säger hon.

Med sitt besked vill hon ge partiet tid att introducera en ersättare i god tid inför nästa års val.

– Beslutet är bra i fas med att mitt parti behöver hinna utse en ny gruppledare som kan gå in och möta väljarna 2018. Den personen ska kunna tillträda i september  då vi har ett år till valet.

Första kvinnliga ordföranden

Helene Fritzon har under den nuvarande mandatperioden varit ledare för en blocköverskridande majoritet med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Kristianstad kommun.

Hon har varit ledamot i kommunfullmäktige sedan 1982 och blev heltidspolitiker efter valet 1992.  År 2002 valdes hon som första kvinna till kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Från 2006 till 2014 var hon oppositionsråd, tills att hon efter valet 2014 återigen styrde kommunen i majoritet. Nu lämnar hon posten innan nästa val.

– Jag är väldigt tillfreds med beslutet. Men om man som jag väljer att vara kvar under 25 år är det klart att jag tycker att det är otroligt stimulerande. Jag är lokalpolitiker och fascineras av möten med människor. Det finns mycket jag kommer att sakna.

Vad har varit svårast?

Det klart att man också blir bärare av tuffa beslut, på 90 talet var det oerhört tufft att vara skolkommunalråd, då genomförde landet tuffa besparingar i skola och välfärd, jag var ganska ungt kommunalråd och stod på barrikaderna och fick försvara beslut som jag inte själv var så nöjd med.  De minnena finns också.

Heléne Fritzon kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige och fortsätter sina uppdrag för Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Europeiska regionkommittén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer