Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD-politikern Håkan Lerstorp om kvinnomisshandel: ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?”

SD-politiker stängs av efter kritiserade uttalandet

Uppdaterad
Publicerad

”Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna?”, frågade sig SD-politikern Håkan Lerstorp i talarstolen i kommunfullmäktige i Trelleborg.

Nu rasar både hans egna partivänner och politiska motståndare mot uttalandet. Lerstorp stängs av samtidigt som SD inleder ett uteslutningsärende.

När kommunfullmäktige i Trelleborg debatterade en punkt om kvinnojourer under sitt sammanträde på måndagen klev kommunpolitikern Sverigedemokraten Håkan Lerstorp upp i talarstolen.

”Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna? Det är en viktig tanke”, sa han, och ställde också frågan varför det inte finns några mansjourer.

”Fortfarande chockad”

Efter det markerade partikamraten Mathias Andersson (SD) direkt att partiet tar avstånd från uttalandet.

Helmuth Petersén (SD) är kommunalråd i Trelleborg och är på tisdagsmorgonen fortfarande chockad av partikamratens uttalande.

– Han är ju förtroendevald och vi kan ju inte förbjuda honom att gå upp i talarstolen, men jag vet att Mathias försökte hindra honom från att göra det.

Petersén berättar att de är arga, ledsna och besvikna.

– Det där är ju inget som någon av oss andra står för och vi startade faktiskt redan under fullmäktige ett uteslutningsärende. Han är dessutom avstängd och struken från vår valsedel inför höstens val, säger Helmuth Petersén (SD).

På Twitter har centerpartiets ledare Annie Lööf delat ett videoklipp från mötet med kommentaren:
”Tänk inte som Håkan (SD) gör om varför män misshandlar kvinnor”.

SD: Vi tar skarpt avstånd

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har kommenterat inlägget:

”Nej, jag håller med. Tänk mer som Mathias Andersson (SD)”, skriver han och har delat ett klipp från samma sammanträde, där Mathias Andersson beklagar uttalandet.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett uttalande till SVT:

”Ett synnerligen osmakligt uttalande. Partiet öppnade ett uteslutningsärende omedelbart. Vi tar skarpt avstånd ifrån detta och kommer att följa upp ärendet skyndsamt.”

SVT söker Håkan Lerstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer