Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson och kommunalrådet Helmuth Petersén (SD) är upprörda över partikollegan Håkan Lerstorps uttalande om misshandlade kvinnor. Foto: Firas Razak/SVT

SD-kollegorna: ”Nästan som man fick en lusing själv”

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikerna i Trelleborg tar starkt avstånd från partikollegan Håkan Lerstorp efter det uttalande han gjorde om kvinnomisshandel i kommunfullmäktige.

– Det är inget mitt parti eller jag som person står bakom. Det är något av det värsta jag hört från den talarstolen, säger Mathias Andersson (SD), gruppledare i Trelleborg.

”Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna?”, frågade sig SD-politikern Håkan Lerstorp i talarstolen när kommunfullmäktige debatterade utökat stöd till kvinnojouren under måndagen.

Uttalandet fick stark kritik av Håkan Lerstorps egna partikollegor och politiska motståndare. Lerstorp har nu stängts av och partiet har inlett ett uteslutningsärende.

– Han visar ingen ånger, hade han gjort det hade vi kanske kunnat sitta här och prata med honom. Men han tycker att han har gjort helt rätt och då har vi inget att säga till varandra, säger Helmuth Petersén (SD), kommunalråd i Trelleborg.

”Gjort en del märkliga uttalanden”

Enligt Helmuth Petersén försökte Sverigedemokraternas gruppledare Mathias Andersson stoppa Lerstorp från att gå upp i talarstolen.

– Han har gjort en del märkliga uttalanden, säger Helmuth Petersén.

Så anledningen till att man försökte stoppa honom var för att han inte skulle skämma ut partiet?

– Helt rätt, precis så, svarar Petersén.

SVT Nyheter har sökt Håkan Lerstorp (SD) för en kommentar om kritiken.

Hör Håkan Lerstorps (SD) uttalande om kvinnomisshandel i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD-politikern Håkan Lerstorp om kvinnomisshandel: ”Vad har kvinnan gjort för att en man ska slå en kvinna?”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer