Id-kontroller på Kastrup 2016. Nu planerar Trafikverket för ett permanent stickspår där gränskontroller kan utföras. Foto: Emil Langvad/TT

Skånsk kritik mot permanent plats för gränskontroller vid Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket utreder om det går att bygga ett permanent stickspår för gränskontroller av tågpassagerare mellan Danmark och Sverige. Planerna har redan orsakat kritik från brokonsortiet och politiker.

Gränskontrollerna som infördes 2015 har hela tiden förlängts med sex månader i taget. Numera går passpolisen bara ombord på vissa tåg vid Hyllie station.

Minskar kapaciteten

I Tidöavtalet skriver regeringen och Sverigedemokraterna att gränskontrollerna ska skärpas och det är det som gör att Trafikverket nu tittar på en mer permanent lösning i form av ett stickspår. Det skriver News Øresund. Ett sådant kan byggas antingen vid Ollebo eller vid betalstationen på Lernacken och skulle kosta runt 400 miljoner.

Det här är inte något som orsakar några glada miner i Skåne. Tvärtom. Øresundsbro Konsortiet har redan tagit kontakt med Trafikverket och uttryckt sin oro över planerna. Ett stickspår skulle göra att tågen måste minska hastigheten till 80 km i timmen. Tillsammans med tiden som kontrollen tar skulle det minska kapaciteten över bron. Samtidigt väntas antalet godståg öka kraftigt när Fehmarn Bält-tunneln mellan Tyskland och Danmark invigs 2029.

Trafikverkets regiondirektör i Syd, Lennart Andersson, menar att det skulle påverka passagerarna om man inte gjorde något. Syftet är att arbetspendlingen ska rulla på ostört, och att de samtidigt ska möjliggöra för gränskontroller.

– Vi tittar ständigt på brister i vårt system, när det blir för mycket trafik eller något annat som skapar brister. Det här är en uppseglande brist, säger Lennart Andersson.

”Kontrollerna bör avskaffas”

Även Henrik Fritzon (S), andre vice ordförande i Region Skånes styrelse och styrelseledamot i dansk-svenska Greater Copenhagensamarbetet, är mycket kritisk.

– Beskedet att Trafikverket utreder en fast plats för gränskontroller är nedslående. Att göra investeringar i nya spår för att permanenta gränskontrollerna vore bakåtsträvande. Istället bör gränskontrollerna avskaffas, skriver han i en kommentar.

– Öresundsregionen är Nordens mest urbana gränsregion med över fyra miljoner invånare. Skånes arbetsmarknad är integrerad med Danmark. En återgång till helt öppna nordiska gränser är därför viktigt för Skånes möjlighet till utveckling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl-Johan Sonessons (M) kritik mot regeringen och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) svar i videon ovan. Foto: Otto Johansson/SVT/Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.