Kritiserad våldtäktsdom i hovrätten

Publicerad

Den nu 28-årige mannen hävdar att han uppfattat att den 25-åriga kvinnan gillade dominanssex och tolkade hennes ”nej” och ”sluta” som en del av sexakten.

Enligt tingsrätten råder inget tvivel om att han verkligen våldförde sig på kvinnan – däremot om det var hans uppsåt. Frikännandet framkallade en storm av indignerade protester.

Till slut gick också domaren Ralf G Larsson ut och försvarade utslaget.

Lundavåldtäktsdom

”Om tanken inte har slagit honom, att hon inte vill ha sex med honom, då har han inte heller haft något uppsåt att göra det som han gjort. Han ska då också frikännas”, skrev han på SVT Debatt.

-Jag anser att mannen inte har varit tydlig med hur han får ett nej att bli ett ja, säger kammaråklagare Mathias Larsson som överklagade domen.

Larsson anser att tingsrätten i domen också borde ha fört ett resonemang om huruvida 28-åringen var likgiltig inför risken att hans handlande kunde vara ett sexuellt våldförande.

-Jag kommer att trycka på att hovrätten också ska pröva om det förelåg så kallat likgiltighetsuppsåt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundavåldtäktsdom

Mer i ämnet