Kristianstad utan flyg i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad Österlen Airport står utan flyg under större delen av sommaren. På söndag lyfter Sparrow Air för sista gången mot Stockholm och först 20 augusti tar norska Leap över förbindelsen.

Beskedet om att en den kommunalt ägda flygplatsen i Everöd träffat avtal med en ny operatör kom på onsdagen.

Enligt Leap Air sätts minst 28 avgångar i veckan in på sträckan Kristianstad-Stockholm med hjälp av flygplanstypen Saab 340, rapporterar Norra Skåne.   

Det är inte första gången flygplatsen, vars huvudsyfte är att garantera en flygförbindelse mellan Kristianstad och Stockholm, drabbats av avhoppade operatörer. Så sent som 2012 stod Kristianstad Österlen Airport helt utan trafik när bolaget Skyways gick i konkurs.

”Måste utvecklas”

På frågan om ett enda flygbolag i längden räcker för att motivera flygplatsens existens, svarar flygplatsens VD Jonas Haak:

– Även med en ny partner på plats måste vi på sikt utveckla verksamheten, både vad gäller det reguljära flyget men också på chartersidan. Våra ägare är dock tydliga med att det är kommunikationen med Stockholm som är vårt viktigaste fokus.

Med ägarna avses de fyra kommuner som gemensamt står bakom flygplatsen. Kristianstad kommun är helt dominerande som 91-procentig majoritetsägare. Hässleholms kommun har fem procent av aktierna medan Östra Göinge och Bromölla äger vardera två procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.