Körvanorna är välkända inom ambulansvärlden i Skåne, och sägs bero på lockelsen i att få köra med blåljus. Foto: SVT

”Man vill gärna få upplevelsen att köra med blåljus”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Højte blev nyligen högste chef för Region Skånes egen ambulansverksamhet. Han arbetade tidigare som chef för Falcks ambulans, och redan när han kom från Danmark till Skåne hösten 2016 fick han höra att sjuksköterskan skulle köra varannan utryckning.

– Det berättades både av medarbetare och facket att de var bekymrade kring den här 50-50-kulturen, säger Anders Højte, som också fått förklarat varför kulturen finns.

– Man vill gärna få upplevelsen att köra med blåljus.

Patientsäkerheten ska gå först

Anders Højte säger att han både som chef på Falck och nu i Region Skåne varit tydlig med vad som gäller: Patientsäkerheten går före spänningen att köra med blåljus. Direktiven är tydliga från både Socialstyrelsen och Region Skåne.

– Det är inget tvivel om vem jag förväntar mig sitter hos patienten under transporten, säger Anders Højte.

Det kan väl även hända något under transporten mellan två sjukhus av en patient som verkar vara stabil?

– Precis. Och det är därför jag inte vill ha det tvivlet. Patientsäkerheten står över allt annat, säger Anders Højte.

Inga rapporter om avvikelser

Men enligt de ambulanssjukvårdare SVT med talat är det fortfarande outbildad personal som dagligen hanterar läkemedel och sitter med patienter medan specialistsjuksköterskor sitter vid ratten i Regions Skånes ambulanser och i dem som körs av privata bolag.

Anders Højte säger att han inte har kontroll över de privata entreprenörerna, men att han inte fått några rapporter av avvikelser från direktiven under senare tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.