Kerstin Engle (S) (t.v) anmäler kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) till konstitutionsutskottet.

Kulturministern KU-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydnytts avslöjande att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) skickat ett privat brev till landshövdingen i Skåne och uppmanat henne att fatta ”ett klokt beslut” i frågan om strandängarna, så anmäls hon nu till konstitutionsutskottet (KU).

Det är den socialdemokratiska riksdagspolitikern från Ängelholm, Kerstin Engle (S) som under torsdagen anmält kulturministern efter att ha sett Sydnytts reportage.

–Jag tycker att det här verkar väldigt tveksamt, så jag diskuterade det med kollegerna i konstitutionsutskottet och de tyckte att jag skulle anmäla, säger hon.

Istället tycker hon att Lena Adelsohn Liljeroth kunde ha hänvisat sin vän till länsstyrelsen som han själv kunde ha vänt sig till, utan hennes hjälp.

–Som minister måste man vara oerhört aktsam på vad man får och inte får göra. Jag tycker att det här var olämpligt.

Statsvetaren Anders Sannerstedt sa till Sydnytt tidigare i veckan att det som gör kulturministerns uppmaning att ”fatta ett klokt beslut” tveksam är att den skickas tillsammans med ett brev vars innehåll är starkt kritiskt mot länsstyrelsens planer för strandängarna mellan Vitemölla och Haväng.

Kerstin Engle tycker därför att det är viktigt att ärendet prövas.

– Jag hoppas att de prövar ärendet noggrant så att det klargörs var gränsen går. Vi har en lång tradition av att inte ha ministerstyre i Sverige, det tycker jag är viktigt att hålla fast vid, säger hon.

Läs anmälan här.

Konstitutionsutskottet har tidigare kritiserat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på två punkter, i båda ärendena kritiseras kulturministern av ett oenigt KU, de borgerliga partier reserverade sig mot beslutet.

Konstitutionsutskottet, KU, grundades 1809 och är riksdagens utskott för kontroll av regeringen. KU granskar statsrådens tjänsteutövning och handläggningen av regeringsärendena, och meddelar sedan riksdagen resultatet av sin granskning.

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska ministrar i regeringen.

Efter utfrågningarna sammanställer KU betänkande där man redovisar sitt ställningstagande. KU kan inte straffa eller väcka misstroende, KU kan bara rikta kritik.

Källa: regeringen och svt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer