Foto: Bernard Mikulic

Kungen mötte unga företagare i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har kungen varit i Malmö/Lund-området för att ta del av regionens arbete med allt från stadsplanering, utveckling till företagande och framtidsvisioner.

På torsdagen kom kungen till Minc i Malmö där han träffade nya företagare inom bland annat medicinteknik och spelbranscherna.

Minc är en så kallad inkubator där nya företag kan få experthjälp med allt som behövs för att få ett företag att fungera. Kungens resa arrangeras tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och besöket i Malmö ska ge kungen en bild av de nystartade företagen i Malmö och Skåne.

Emlie Strömshed visade kungen moderna proteser. Foto: Bernard Mikulic

Emlie Strömshed leder Anatomic Studios som gör moderna, snygga proteser. Kungen såg mycket nyfiken ut.

– Jättespännande. Det var första gången jag träffade kungen och han var jätteintresserad och ställde mycket frågor. Han tyckte att det var en jättebra sak det vi gör. Att det är klart man ska ha ett fint ben och han frågade hur protesen annars ser ut, så jag tog bort skalet och visade hur protesen är uppbyggd, säger Emelie Strömshed.

”Man får inte vara rädd”

Kungen fick även träffa företagare som gör dataspel och ett medicinteknikföretag som arbetar på en lösning för att undvika fallolyckor. Han var imponerad:

– Man måste ju kunna se möjligheterna och ta möjligheten när den kommer och det är väl därför de har valt ut de här företagen så vi kan se detta. Man får inte vara för rädd, säger kungen.

Kungen träffade unga företagare i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Imponerad av Malmö

Men kungen har också åkt runt i Malmö. Tagit del av stadens byggplaner och framtidsvisioner. 

– Det är en väldig dynamik här och man är inte främmande för att skapa.

Varför tror du att just det händer i Malmö, den här dynamiken och utvecklingen?

– Det är väl ett samarbete mellan medborgare och arkitekter. Jag förstår att man har hållit på mycket med dialog för att få fram det här. Alla städer har ju sina förutsättningar och ni har tagit vara på de möjligheter som ni har här,säger kungen.

Kungen lyssnade på seminarium om stadsplanering i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.