Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sadiye Altundl är ansvarig för återvinnings- och sambandscentralen Returen i Lindängen i Malmö. Foto: SVT

Lindängenbornas oväntade mötesplats: återvinningen

Publicerad

De boende i Lindängen i Malmö har landets enda fullskaliga återvinningcentral i sitt kvarter, som även fungerar som mötesplats och trygghetsskapare i området. Och Malmö stad planerar nu fler liknande initiativ.

Återvinningscentralen och samlingspunkten Returen på Lindängen har funnits sedan 2015.

Nyligen blev man av med sina lokaler som skulle rivas, men lösningen blev bättre än man hoppats, baracker ställdes på plats, mitt i området och skapar nu både bättre miljö och återvinning och trivsel och trygghet i området.

Möten är viktiga

– De flesta tänker att det är miljön i fokus, men för mig är det samlokaliseringen och samexistensen här. Man måste ha en trygg bas för att kunna tänka på miljön, säger Sadiye Altundl, ansvarig för Returen.

– Här möts folk över etnicitet och åldrar och många får nya vänner för livet. Man kan komma hit och bara ta en kopp kaffe hos RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, som driver det.

Christian Hagård är enhetschef på kulturförvaltningen och är mycket stolt över verksamheten.

– Mig veterligen är det här landets enda fullskaliga kvartersåtervinning, i och med att man till och med kan lämna grovsopor vissa dagar. Men sen kan man komma hit och lämna andra saker man inte behöver – som någon annan kanske behöver, vi erbjuder en verkstad där man till exempel kan laga cykeln, eller få hjälp att laga kläder. Man kan vara med i en av våra kreativa workshops och lära sig återbruk. Och självklart är det inga pengar inblandade.

Planer på fler

Malmö stad har planer på att skapa fler platser som Returen.

– Ja, jag skulle gärna se fler Returen, men samtidigt kan man inte bara kopiera, man måste anpassa till varje område, säger Christian Hagård.

Några som gärna tar fram symaskinerna för att sy nya plagg av saker som lämnats in för återvinning är Amal Hassein och Sheda Burhani som stolt visar upp sina skapelser.

– Jag blir så glad om någon kommer och vill ha den här gratis. Och när jag ser barnen springa omkring i något jag har sytt, då känns det jättebra, säger Sheda Burhani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer