Kvinnan som åtalas har nu lämnat spelbranschen. Arkivbild. Foto: TT-arkiv

Kvinna åtalas för grovt förtal mot tidigare chef i spelbranschen

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på sociala medier anklagade en kvinna sin tidigare chef och handledare för att ha utnyttjat sin maktställning för att inleda en oönskad sexuell relation. Nu åtalas hon i Lunds tingsrätt för grovt förtal.

Det påstådda förtalet ska ha skett under sommaren 2020 när kvinnan publicerade ett längre inlägg i sociala medier.

I inlägget beskriver hon sin upplevelse av tiden hos spelutvecklaren när hon kom dit som praktikant 2014. Hon anklagar sin då närmsta chef och handledare för att ha kontrollerat henne och tagit initiativ till en sexuell relation som var oönskad från hennes sida.

Relationen pågick under en längre tid och hon skriver att hon inte kunde säga ifrån då mannen hade inflytande över hennes framtid i branschen. Han handledde även ett skolprojekt som var förenat med praktiken hos spelutvecklaren.

Den anklagade mannen namngavs aldrig i inlägget, men enligt åtalet i Lunds tingsrätt kunde mannen identifieras och uppgifterna var sådana att de kunde förväntas utsätta honom för andras missaktning.

Inlägget fick stor spridning

Kvinnans inlägg fick stor spridning i sociala medier där det delades hundratals gånger och kommenterades av många inom den bransch hon verkade i.

– I dagens samhälle där inlägg i sociala medier kan få stor spridning så kan konsekvenserna för den förtalade i många fall bli mycket allvarliga, vilket gör den aktuella gärningen extra allvarlig, säger Emily Petersen, målsägandebiträde.

Kvinnan själv erkänner att hon skrivit inlägget men förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer