Bilden är från en av bränderna i juli Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna åtalas för mordbränder i Åhus och Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick rycka ut på flera bränder i Åhus och Kristianstad under den torra sommaren förra året. Under fredagen åtalades en kvinna, misstänkt för ett tiotal anlagda bränder i området.

Under sommaren mellan 23 juli och 8 augusti 2018 fick Räddningstjänsten släcka ett flertal bränder i  Furuhovsområdet och Vannebergaområdet i Åhus samt i ett handelsområde i Kristianstad. Polisen grep en kvinna i 30-års åldern som anhölls och häktades i augusti, misstänkt för att ha anlagt bränderna.

- Kvinnan förnekar brott men jag menar att det kan styrkas att hon har anlagt ett flertal bränder i olika grönområden i Kristianstad och Åhus i somras och att gärningarna begicks med uppsåt, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg som väckt åtal mot kvinnan vid Kristianstads tingsrätt.

Vittnen såg kvinnan

Flera av bränderna var i närheten av bebyggelse och det finns vittnen som har sett kvinnan. Ingen person eller egendom kom till skada vid bränderna.

– Men jag anser att det fanns en uppenbar fara eftersom det var extremt torrt och flera av de boende har hemma i sina villor i Vanneberga i slutet av sommaren när det brann i ett grönområde i närheten, säger Marie-Louise Holmberg.

Extremt torr sommar

Kammaråklagaren rubricerar sex av gärningarna som mordbrand och fyra av dem som grov skadegörelse. Den åtalade kvinnan erkänner att hon har varit på flera av de platser som det har brunnit men hon förnekar som sagt brott.

Rättegången beräknas pågå i tio dagar med start i slutet på mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.