Centralsjukhuset i Kristianstad Foto: SVT Arkiv

Kvinna avled efter tvillingförlossning

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig kvinna från Bromölla avled efter att ha drabbats av svåra blödningar i samband med en förlossning på Centralsjukhuset i Kristianstad.

I fredags födde en 32-årig kvinna tvillingar på Centralsjukhuset i Kristianstad. När läkaren skulle ta bort moderkakan fick hon så svåra blödningar att hon avled. Nu har region Skåne anmält händelsen enligt Lex Maria.

Det var andra gången kvinnan födde tvillingar. Förra gången födde hon med hjälp av kejsarsnitt. Men den här gången tog läkarna beslutet att hon skulle föda naturligt.

Kvinnan och hennes man åkte in till förlossningsavdelningen i fredags, och hon födde två pojkar. Men när den siste hade kommit ut uppstod problem med moderkakan.

Enligt uppgift till SVT Nyheter Skåne drog läkaren hårt i navelsträngen. Men då uppstod svåra blödningar. Kvinnans hjärta slutade slå under ett antal minuter, men läkarna fick igång det igen. Enligt uppgift ska syrebristens skador på hjärnan ha varit så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

– Jag är nu ensam med fyra små barn, och är helt vilse, säger hennes man till SVT Nyheter Skåne.

Han är chockad, besviken och starkt kritisk personalens agerande under förlossningen.

– Jag kan inte förstå hur det gick till, säger han.

Region Skåne har Lex Maria-anmält

Region Skåne ger på sin hemsida sin syn på förlossningen som ledde fram till att kvinnan senare avled. Regionen skriver att förlossningen gick bra till en början, men att kvinnan senare drabbades av svåra blödningar som senare ledde till hjärtstillestånd.

– Det här är en mycket tragisk händelse. Vi kommer nu att utreda den grundligt för att se om den har hanterats rätt eller om det finns något som kunde ha gjorts annorlunda. Vi gör också en lex Maria-anmälan till IVO för de ska granska händelsen och vår utredning av den, säger Sergio Padoan, chefläkare, på Region Skånes hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.