Enligt IVO har CSK agerat lagenligt och vidtagit de åtgärder som varit nödvändiga. Foto: TT/SVT

Kvinna dog vid förlossning – IVO lägger ner ärendet

Publicerad

Det var i februari i år som en kvinna dog i samband med en tvillingförlossning på Centralsjukhuset i Kristianstad. Moderkakan fastnade och när läkaren skulle operera bort den drabbades kvinnan av hjärtstillestånd som en följd av en blödning som tillkom i samband med operationen.

Händelsen lex Maria-anmäldes som allvarlig vårdskada. Sjukhuset anlitade en egen utredning som skulle se över fallet och kom i sitt beslut fram till att det inte fanns faktorer med i bilden som bidragit till kvinnans död.

Däremot kom man fram till ett flertal sätt att kunna förbättra vården och oförutsedda skeenden när det gäller exempelvis större blödningar. Bland annat genom att ha en tydligare rutin när det gäller blodtransfusioner och mätning av blödningsmängd.

Även IVO (Inspektionen för vård och omsorg) genomförde en inspektion av händelsen. I sin bedömning kom de fram till att sjukhuset i Kristianstad har fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen, samt vidtagit åtgärder för att en liknande händelse inte ska kunna ske igen, och väljer därför att lägga ner ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.