Kvinna fick fel cellgiftsbehandling efter missat provsvar

Uppdaterad
Publicerad

Skånes universitetssjukhus missade svaret på ett leverprov vid en utredning av en 45-årig kvinna med cancer på flera ställen. När bröstcancer bekräftades inleddes därför en felaktig cellgiftskur, enligt en lex Maria-anmälan.

Efter tre cytostatikakurer fick behandlingen ändras när man upptäckte att dottertumörerna i levern i själva verket kom från cancer i bukspottkörteln.

Händelsen anmäls enligt lex Maria på grund av den fördröjda diagnosen av pankreascancer samt felaktiga cytostatikabehandlingen.

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg orsakades händelsen av bristande rutiner för överlämning av uppföljningsansvar samt bevakningsrutiner av provsvar över specialitetsgränser.

Specialistenheterna hematologi, onkologi, strålningsfysik samt kirurgi och gastroenterologi har nu vidtagit gemensamma åtgärder för att förhindra att liknande händelser upprepas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.