Foto: SVT

Kvinna hittades död i arresten – vårdhem anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig kvinna hittade död i arresten i Lund. Nu Lex Sarah-anmäls boendet som kvinnan vårdades på fram tills bara timmarna före det att hon hittades död.

Natten till fredagen den 4 november omhändertogs en 20-årig kvinna enligt lagen om berusade personer. Hon hade hittats på en gata i centrala Lund av en förbipasserade och fördes av polisen till arresten för tillnyktring.

Morgonen därpå hittade kvinnan sedan livlös i cellen. Personal påbörjade livräddande åtgärder men hennes liv gick inte att rädda. Kvinnan dödförklarades på sjukhus.

Skrevs ut

Dagen före händelsen hade kvinnan skrivits ut från ett LVM-hem som drivs av Statens institutionsstyrelse i Lund.

Kvinnan hade tvångsvårdats enligt lagen om vård av missbrukare på hemmet. Hon hade gjort flera försök att ta sitt liv och hemmet bedömde att hon behövde vård inom psykiatrin.

Överläkaren på psykiatriakuten meddelade att kvinnan kunde tas emot – men då krävdes skriftlig dokumentation på att LVM-vården hade upphört. Kvinnan skrevs då ut från LVM-hemmet och fördes till psykiatriakuten.

Kvinnan nekades dock vård på psykiatrin. Orsaken till det beslutet är oklar. Som Kvällsposten tidigare berättat lämnades kvinnan därefter utanför vården med endast ett telefonnummer nedtecknat på en lapp.

Timmarna därpå hittades hon på Lunds gator och fördes till arresten.

Lex Sarah-anmälan

Polisen har efter händelsen startat en förundersökning om dödsfallet.

– Det här är djupt beklagligt. Vi tar på oss ett så stort ansvar när vi omhändertar en ung berusad person. Vi gör ju det för att hjälpa. När sånt här händer, blir vi alla som jobbar här djupt bestörta. Våra tankar går självklart till kvinnans anhöriga, sa Patrik Isaksson, lokalpolisområdeschef i Lund, samma dag som kvinnan hittades död.

Statens institutionsstyrelse, som driver hemmet där kvinnan bodde, har också anmält händelsen enligt Lex Sarah. Händelsen rubriceras som ett allvarligt missförhållande och utreds av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Vi håller på att utreda ärendet. Vi måste titta djupare på vad som har hänt, säger Anna Sander, verksamhetsjurist på Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.